Op uitnodiging van DesignExpress hebben wij maandag 26 november kennis mogen nemen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van BIM en het gebruik van Vectorworks als tekenprogramma in een BIM project-aanpak.

BIM staat voor Building Information Model en is een nieuwe manier van werken in de verschillende fases van een bouwplan. Informatie wordt opgeslagen in het model om gebruikt en aangevuld te kunnen worden door alle betrokken partijen. Het grote voordeel van een BIModel is de mogelijkheid om eventuele bouwfouten zo veel mogelijk vooraf inzichtelijk te krijgen en te voorkomen.

OpenBIM

Als eerste spreker heeft architect Luis Ruiz aan de hand van een voorbeeld project laten zien dat OpenBIM de toekomst heeft. Met behulp van het standaard IFC-bestandsformaat worden vanuit het BIModel alle experts tijdens het ontwerp proces voorzien van de nodige informatie om hun eigen software optimaal te kunnen gebruiken.

Iedere expert is verantwoordelijk voor zijn eigen model informatie. De architect kan de verschillende informatie-modellen over elkaar heen leggen om knelpunten te signaleren en om aanpassing te vragen.

Een open standaard voor BIM is een voorwaarde om alle disciplines hun expertise met behulp van toegesneden software in te kunnen brengen.

Praktijkvoorbeelden

De Twee Snoeken heeft de mogelijkheden van de ‘Bouwconnect’ bibliotheek laten zien. Het is de bedoeling dat deze bibliotheek uitgroeit tot een grote informatie bron voor de bouwpraktijk. Met behulp van de bibliotheek kun je gebouw elementen van fabrikanten kiezen en/of samenstellen, die je vervolgens in BIM tekenpakket kunt opnemen.

Marc Bouten van DDS-CAD heeft laten zien dat op basis van een afgestemd IFC-bestand van een BIModel efficiënt installaties zijn te ontwerpen met hun software. Leuk voor de installatie branche.

Henk Tiegelaar van DKV architecten, deelt aan de hand van eigen projecten enkele ervaringen en tips.

VectorWorks

Voor de toekomst van VectorWorks belooft Biplap Sarkar, hoofd software ontwikkeling van Nemetschek zich te blijven richten op gebruiksgemak, flexibilitiet en uitwisselbaarheid.